Zobna asistentka:
Nataša Sotler

Telefon:
07 4991 439

Ordinacijski čas (z odmorom za malico):


DAN ORDINACIJSKLI ČAS
PONEDELJEK 12:30 - 19:30
TOREK 7:00 - 14:00
SREDA 7:00 - 14:00
ČETRTEK 7:00 - 14:00
PETEK 7:00 - 14:00


Naročanje v ordinacijskem času na telefonsko številko (07) 49-91-439.

Opredeljene paciente z bolečinami sprejemamo ob torkih, sredah, četrtkih in petkih prvo uro ordinacijskega časa (7:00 – 8:00), ob ponedeljkih od 14:00 – 15:00 ure.

Čakalna doba za prvi pregled je 14 dni.

Ambulanta pokriva specialistično preventivno in kurativno dejavnost za občino Brežice, Krško in Sevnica.

Pedontologija je področje dentalne medicine, ki se ukvarja z otroškim in preventivnim zobozdravstvom, specialista otroškega in preventivnega zobozdravstva zato včasih imenujemo tudi pedontolog.

Specialist otroškega in preventivnega zobozdravstva  izvaja preventivne zobozdravstvene preglede do tretjega leta starosti otroka. V okviru pregleda, seznani starše o pravilni prehrani, ustni higieni in o preprečevanju nastanka zobne gnilobe. Če je potrebno, tudi zdravi zobe. Za to ni potrebna napotnica.

Namesto pedontologa lahko preventivne preglede pri otroku do tretjega leta starosti izvede zobozdravnik za otroke in mladino, ki je dodatno usposobljen za preventivno zdravstveno varstvo.

Poleg najmlajših se pedontolog ukvarja tudi z večjimi otroci in mladostniki, ki potebujejo nekoliko zahtevnejšo obravnavo  (npr. zaradi poškodbe zob, kronične bolezni…). Za otroke, ki so starejši od treh let ali so že pred tretjim letom opredeljeni pri zobozdravniku in potrebujejo pedontologa, vam napotnico izda otrokov osebni zobozdravnik.

Pedontolog koordinira in se vključuje tudi v delo in vsebine, ki jih sicer izvajajo strokovni sodelavci  otroškega in mladinskega zobozdravstva in preventivnega kabineta.

Delo z najmlajšimi in njihovimi starši zahteva od pedontologa in njegovih sodelavcev veliko potrpežljivosti, saj je z otrokom še pred pregledom potrebno zgraditi odnos, ki temelji na veliki meri medsebojnega zaupanja. V ta namen vas prosimo, da pred pregledom otroka ne strašite z obiskom pri zobozdravniku, prav tako pa ne izpostavljate bolečine, saj s tem zobozdravniku neizmerno otežujete delo.

Ko se z otrokom pogovarjate o obisku zobozdravnika, uporabljajte čim bolj slikovite prispodobe. Namesto vrtalnega stroja in svedra raje recite, da ima zobozdravnik metlico, s katero pomete zobe, prav tako ima na voljo tuš, s katerim zobke stušira, in vetrček, s katerim popiha po zobkih in jih po pometanju osuši.

Če boste otroku še pred obiskom govorili ''Saj ne bo nič bolelo'', bo bolečina edino, o čemer bo otrok razmišljal. To je podobno, kot če bi vam nekdo rekel, da ne razmišljajte o hrani - na kaj ste ravnokar pomislili? Na hrano! Koliko in kdaj bo bolelo, ve zobozdravnik, in dovolite mu, da bo na to otroka opozoril sam.

Zdravstveni dom Brežice
Černelčeva cesta 8, 8250 Brežice

Tel: 07 4991 400
Tajništvo: 07 4991 449

Fax: 07 4991 450
E-mail: info@zd-brezice.si