Orodje za dostopnost

SKOČI DO OSREDNJE VSEBINE
E-STORITVE
07 4991 400 info@zd-brezice.si

 

Naročanje: 07 49 91 470

Tel. številka: 07 4991 404
E - naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

Vodja centra: Mirjam Bosina, dr. med., spec. družinske medicine
Odgovorna sestra: Ljudmila Kramar, dipl. m.s.

 

ORDINACIJSKI ČAS:
Delitev terapije: Od ponedeljka do petka od 07.00 do 08.00 ure in od 13.00 do 14.00 ure.
Razgovor z zdravnikom po predhodnem dogovoru s sestro.

 

  Ambulanta Delitev terapije
Ponedeljek Mirjam Bosina, dr. med.: 13.00 - 14.30 07.00 - 08.00 in 13.00 - 14.00 
Torek Mirjam Bosina, dr. med.: 13.00-16.00  06.30 - 07.00
(za paciente, ki vsakodnevno prejemajo terapijo)  
Sreda Mirjam Bosina, dr. med.: 12.00-14.30  07.00 - 08.00 in 13.00 - 14.00 
Četrtek Mirjam Bosina, dr. med.: 07.00-12.00  06.30 - 07.00
(za paciente, ki vsakodnevno prejemajo terapijo)
Petek Mirjam Bosina, dr. med.: 11.00-14.30  07.00 - 08.00 in 13.00 - 14.00 

 

OBLIKE NAROČANJA: Naročanje je možno v ordinacijskem času osebno, po pošti, po telefonu: (07) 4991 404 ali po elektronski pošti: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

POOBLAŠČENA OSEBA za vodenje čakalnega seznama: Ljudmila Kramar, diplomirana medicinska sestra, Zdravstveni dom Brežice, Černelčeva cesta 8, 8250 Brežice, tel. št.: (07) 4991 404, elektronska pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

Čas za malico: dopoldne od 10.00 do 10.30

 

Center za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog je del specialističnih ambulant Zdravstvenega doma Brežice. Zdravstvena obravnava uporabnikov drog se umesti kot redni program zdravstvenega varstva, ki se financira iz sredstev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. 

 

Vzdrževalno ali substitucijsko zdravljenje se je v Sloveniji začelo leta 1995 kot uradno sprejeta možnost zdravljenja odvisnosti od heroina. Od takrat se izvaja program, ki danes pokriva skoraj vso državo. V okviru zdravljenja odvisnosti od drog so zdravniki tako začeli zdraviti odvisnike od heroina z metadonom, ki je najpogostejše substitucijsko zdravilo in eden od ključnih programov zdravljenja v okviru zmanjševanja škode.

 

Odvisnost od prepovedanih drog je bolezen, ki ima nešteto obrazov. Najhujše težave, ki so posledica zasvojenosti s heroinom in drugimi opiati, medicina danes rešuje z zdravili. V Sloveniji so registrirana tri zdravila za zdravljenje opiatne odvisnosti:

  • metadon, v obliki grenke tekočine za pitje, ki ga mešamo s sadnim sokom,
  • Buprenorfin v obliki podjezične tablete, grenkega okusa,
  • dolgo delujoči morfin v obliki kapsul.

 

V naši ambulanti lahko brez predsodkov in obtoževanj spregovorite o drogah, pridobite informacije o drogah in zdravljenju odvisnosti. Osnovna dejavnost Centra je skrb za zasvojene s prepovedanimi drogami in njihove družine. Naloge naše ambulante so: izvajanje svetovanja za tiste, ki so v fazi eksperimentiranja z drogami, ter njihove svojce, psihiatrična pomoč, postavljanje indikacije za vstop v substitucijski program, njihovo  izvajanje ter psihološko vodenje. Paciente napotimo na testiranje za okužbe (HIV, Hepatitis B in C), jih cepimo proti Hepatitisu A in B, usmerjamo k drugim specialistom.

 

V centru za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog Brežice izvajamo samoplačniško anonimno testiranje na droge v urinu - zaželeno je, da se predhodno dogovorite za testiranje. Cena kompleta 5 testov je 15,00 EUR. Brezplačno testiranje se izvaja samo na podlagi urejenega zdravstvenega zavarovanja. Nudimo tudi pomoč pri pripravi odvisnika za druge oblike zdravljenja, kot so: sprejem na detoksikacijski oddelek, v terapevtsko skupnost in psihiatrične ustanove. Sodelujemo z Republiško koordinacijo za zdravljenje odvisnosti, bolnišnicami in drugimi zdravstvenimi ustanovami, Centri za socialno delo, policijo, zapori ter drugimi centri za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog. 

 

Cilji Centra za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog so zmanjševanje odvisnosti od dovoljenih in nedovoljenih drog, zmanjševanje tveganj, povezanih z uporabo drog (varnejša uporaba, če pride do uporabe), prispevati k zmanjševanju dostopnosti prepovedanih drog, spodbujati celosten, interdisciplinaren in uravnotežen pristop, ki zmanjšuje tako povpraševanje kot ponudbo drog med državljani, zmanjšati škodljive posledice uporabe drog in preprečiti zdravstvene zaplete pri samem uporabniku, zmanjšati kriminal, povezan z drogami, preprečiti škodljive posledice uživanja drog ter širjenje nalezljivih bolezni, z ustreznimi ukrepi zaščititi otroke in mladostnike pred uporabo in ponudbo škodljivih drog. 

 

Samoplačniško cepimo tudi proti Hepatitisu-B. Cena cepljenja je 20,03 €.

 

NACIONALNI PROGRAM NA PODROČJU PREPOVEDANIH DROG: glavni poudarek je na celovitem in uravnoteženem razvoju vseh ukrepov, programov in aktivnosti, ki prispevajo k reševanju problematike prepovedanih drog v Sloveniji. Več informacij: https://www.infodroga.si/

ZDRAVSTVENI DOM BREŽICE

Černelčeva cesta 8

8250 Brežice

© 2024 Zdravstveni dom Brežice. - Vse pravice pridržane. 5ka Agencija