Uvodno o dostopnosti

Zdravstveni dom Brežice se trudi omogočati dostopnost spletnega mesta https://zd-brezice.si v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij vsem uporabnikom, kjer je to tehnično glede na CMS sistem mogoče.

 

Izjava o dostopnosti 

Izjava o dostopnosti se nanaša na spletišče https://zd-brezice.si.

Za zagotavljanje zahtev glede dostopnosti so bile sistemsko zagotovljene nekatere prilagoditve, kot so: 

 • navigacija po spletnem mestu s tipkovnico,
 • programsko prepoznavanje jezika spletne strani,
 • opisni linki,
 • prikaz vsebin za uporabnike podpornih tehnologij (na primer: bralnike zaslona,…),
 • predvidljivo delovanje spletišča,
 • opremljanje slik z nadomestnim besedilom,
 • omogočena je uporaba različnih ravni naslovov.

 

Stopnja skladnosti 

Spletišče https://zd-brezice.si/ je delno skladno z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij zaradi spodaj navedenih izjem.

 

Nedostopna vsebina 

Dostopnost spletišča https://zd-brezice.si/ nenehno spremljamo in sproti izboljšujemo posamezne elemente dostopnosti. Kljub temu nekatere objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

 

Primeri takih vsebin so: 

 • Skenirani dokumenti v PDF obliki zapisa (zapisniki sej, sklici sej, elaborati...),
 • Določene slike so uporabljene kot dekoracijski element in jih morda kakšni bralniki ne prepoznajo kot sliko in s tem povezanimi funkcionalnostmi.
 • Krmljanje s tipkovnico do preskoka vsebin ne deluje le v določenih brskalnikih. Razlog je, da vsi brskalniki ne podpirajo te funkcije.

Spodaj navedena vsebina ni dostopna zaradi nesorazmernega bremena:

 • Za ranljive skupine niso narejeni filmi z znakovnim jezikom, zvokom in s podnapisi za vse življenjske dogodke za prebivalce. Razlog je v nesorazmernem bremenu, ki bi nastal za javni zavod. Javni zavod nesorazmerno breme ocenjuje s tem, da bi nastale znatne finančne posledice, če bi hotel vso vsebino prevesti v znakovni jezik, saj je obseg vsebine zelo velik. Poleg tega pa je večina vsebine takšne, da se dodaja in spreminja in bi bilo težko zagotavljati ažurnost prevodov v znakovni jezik.
 • Za ranljive skupine ni narejena ustrezna barvna kontrasti (med besedilom in ozadjem) in možnost izbire velikosti fontov. Razlog je starejše tehnologija, ki potrebuje več časa, da se zadeve uskladijo. Nesorazmerno breme ZD Brežice ocenjuje z dodatnimi nastalimi stroški.

 

Priprava izjave o dostopnosti 

 • Ta izjava je bila pripravljena 7.07. 2022 na podlagi samoocene.
 • Zadnja sprememba izjave: dne 7. 07. 2022.

 

Povratne in kontaktne informacije 

Zaradi zelo pogostih posodobitev vsebin lahko obiskovalci pri brskanju po spletišču https://zd-brezice.si kljub prizadevanjem, da bi bile vse spletne strani čim bolj dostopne in uporabnikom prijazne, občasno naletijo na težave z dostopnostjo.

Obvestilo o morebitnih primerih neskladnosti objav z določili Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij in zahteve po posredovanju informacij v dostopni obliki lahko pošljete po navadni ali elektronski pošti na naslov:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

ali

Zdravstveni dom Brežice
Černelčeva cesta 8, 8250 Brežice
Tel: 07 4991 400

 

Odgovor boste prejeli v roku osmih dni od prejema obvestila oziroma prošnje. Če v tem roku ne bomo mogli podati ustreznega odgovora, vam bomo sporočili, kdaj bo odgovor podan in razloge za zakasnitev odgovora.


Izvršilni postopek

V primeru, da ugotovite odstopanja od določil Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, lahko podate prijavo inšpektorjem za informacijsko družbo po navadni ali elektronski pošti na naslov:

 

Inšpektorat za javni sektor
Tržaška cesta 21 
1000 Ljubljana 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
http://www.ijs.gov.si/

Zdravstveni dom Brežice
Černelčeva cesta 8, 8250 Brežice

Tel: 07 4991 400
Tajništvo: 07 4991 449

E-mail: info@zd-brezice.si

- Izjava o dostopnost
Piškotki